Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak, rja az MTI.
“Paul Bocuse meghalt, a gasztronómia gyászol. Monsieur Paul maga volt Franciaország. Egyszerűség és nagyvonalúság. Kiválóság és életművészet. A gasztronómia pápája távozik. Séfjeink Lyonban, ahogy a világ minden táján, műveljék tovább szenvedélye gyümölcseit”
– írta szombaton a Twitteren Gérard Collomb.
A francia gasztronómia jelképének számító sztárséf ugyanott fejezte be az életet, ahol elkezdte. A ma Lyonhoz tartozó, hangulatos Collonges-au-Mont-d’Ort településen, a Saone folyó partján ugyanabban a szobában hunyt el, ahol 1926. február 11-én született.
Családjának 1765-től volt malma a településen, Paul az apja éttermében született, amely ma az első számú Bocuse-étterem, s ahol alig tízévesen már a konyhában dolgozott. Pályája során újraértelmezte és megújította a gasztronómiát.
Az ő nevéhez főződik az egyszerűbb, könnyedebb, kevesebb kalóriát tartalmazó ételekből álló francia új konyha, a nouvelle cuisine kidolgozása.
Az első Michelin csillagot 1958-ban nyerte el, majd 1962-ben és 1965-ben is. Megkapta a Franciaország legjobb mestere kitüntetést, a Becsületrend tisztje kitüntetést, 1989-ben pedig Az Évszázad Konyhafőnökének választotta a Gault & Millau magazin.
Paul Bocuse a nevét viseli az immár 30 éves, 1987-óta megrendezett Bocuse d’Or , a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenye.
Paul Bocuse öt bisztrót és egy gyorsbüfét üzemeltetett Lyonban, továbbá a Restaurant Paul Bocuse-t, a zászlóshajó L’Auberge du Pont de Collonges-t, valamint a családi örökség L’Abbaye de Collonges-t a Lyontól alig öt km-re, a Saône partján fekvő Collonges au Mont d’Orban. A családnak van étterme Orlandóban, valamint Tokióban és Nagoyában is.
(forrás)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: